fbpx

Yavaş Moda: Ren Nasıl Üretir?

Yazar: Gözde Karatekin

Bir ifade aracı olarak gördüğümüz giysilerimizin içinde bulunduğumuz topluma ve dünyaya nasıl bir etkisi olduğunun farkındayız. Yavaş Moda’nın üretim ilkelerini benimsiyor ve temiz, adil ve şeffaf olmaya gayret ediyoruz. Bu yazıda ise yavaş moda ilkelerine bağlı kalarak, hakkaniyetli, incitmeyen, özen gösteren ve şefkat besleyen, insani dayanışmaya dayalı tasarım ve üretim modelimizden bahsedeceğim.

  1. Tasarım sürecine kumaş tedariği ile model belirleme süreçlerimizi bir arada yürüterek başlıyoruz. Doğal, kaliteli ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak materyaller ile çalışmak birinci önceliğimiz. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde, depolarda atıl kalmış ya da fabrikaların ıskartaya çıkardıkları yüksek kaliteli, doğal kumaşların arasından, o sezon için aklımızda olan renk, desen ve dokuda olanlarını seçiyoruz.

  2. Kumaşları tedarik ettikten sonra onları yıkıyoruz; çekme, esneme, tüylenme ve dayanıklılık konularında test ediyoruz. Şu sıralar doğada çözünme testi üzerinde çalışıyoruz ve çok heyecanlıyız. Kumaşları test ettikten sonra rahat, minimal ve bedenlerimizi özgür ve özgün hissettirmek üzere tasarladığımız modeller ile kumaşları eşleştiriyoruz. Örneğin, seyrek dokunmuş kumaşlar fazla gerginliğe maruz kaldıklarında, dikiş yerlerinden sökülme yapabilir. Bu nedenle bu kumaşları oversize kesimlerde tercih ederiz.

  3. Modelleri ve onları hangi kumaşlardan dikeceğimizi belirledikten sonra ilk numuneleri üretiyoruz. Çeşitli bedenlerde ürettiğimiz numuneleri, farklı farklı arkadaşlarımızdan ve fotoğraf çekimlerinde bizimle olan modellerimizden denemelerini rica ediyoruz. Yaklaşık bir ay sonra, giysilerin rahatlığı, işlevselliği ve dayanıklılığı ile ilgili yorumlarını topluyoruz. Gerekli iyileştirmeleri ve düzeltmeleri yapıyoruz.

  4. Doğallık, kalite, dayanıklılık, rahatlık, fonksiyonellik ve estetik olarak kriterlerimize uygun olan modellerle stoklarımızı oluşturmaya başlıyoruz. Kumaş atık oranını minimize edecek şekilde, kesim işlemini gerçekleştiriyoruz. Kestiğimiz kalıpları, beden ve modellerine göre ayırıp, terzimiz Tekin Ağabey’e götürmek üzere paketliyoruz. Buraya kadar olan süreçte ben (Gözde) çalışıyorum. Bu işler, Eskişehir’deki atölyemizde gerçekleşiyor.

5. Dikim işlemi ise Tekin Ağabey’in Kadıköy’deki dikiş atölyesinde yapılıyor. Tekin Ağabey, 25 yıldır terzilik yapıyor. Gençlik yıllarında çırak olarak tekstil atölyelerinde çalışmaya başlamış. Son 3 yıldır, kendi atölyesinde işlerini yürütüyor. Yaptığı işi çok seven, titiz ve özenli birisi. Yeniliğe, kendini daima geliştirmeye ve dürüstlüğe önem veriyor. Tüm ürünlerimiz onun elleriyle incelikle dikiliyor.

6. Özenle dikilen ürünler, ekolojik paketleme çözümlerimizle paketleniyor ve sana ulaşıyor. Bundan sonrasında biz heyecanla senin keyifli anlarında sana eşlik etmesini bekliyoruz. Giysilerimizi mutlulukla giydiğini gördüğümüzde, biz senden daha mutlu oluyoruz. 🙂

REN, İskandinav dillerinin çoğunda “temiz, saf” demek. Adımızın gereği olarak temiz, adil ve etik bir üretim modelimiz olduğundan emin olmak zorundayız. Bu nedenle, üretim sürecinde temas ettiğimiz tüm paydaşlarımızla dayanışmacı ve kolektivist bir ilişki geliştiriyoruz. Biz ve bizim gibi markaların bu gayretlerinden daha kıymetli ve etkili olan ise tüketicilerin hep bir ağızdan “Giysilerimi Kim Yaptı?” diye sorması. Seni modadaki bu dönüşümsel hareketin bir parçası olmaya davet ediyoruz.

💖
Sevgiler
Gözde

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

©2024 Atolye Ren Topluluk Platformu

Gizlilik Politikası

Bizimle İletişime Geç

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?