fbpx

Yavaş Moda: Sabretmenin Değeri

Yazar: Gözde Karatekin

Ren’in arkasındaki ilk fikir bedenlerimizi hiçbir anlamda sınırlamayan, rahat ve özgür giysiler üretmekti. Bu fikirle yola çıktığımızda bunu nasıl yapacağımız üzerine düşünmeye, okumaya ve araştırmaya başladık. Global moda endüstrisinin konvansiyonel yöntemlerinin tahrip eden ve sömüren süreçleri bu ana fikirle çelişiyordu. Küçüklüğümüzden beri giysilerimizi annemiz, ninemiz, komşu teyzelerimiz diktikleri için geleneksel zanaatin, ruhu sarıp sarmalayan hissine aşinaydık. Bu yüzden yavaş moda kavramı bize uzak değildi. Tek tek seçilen kumaşlar, yavaşça ve özenle kesilip hazırlanan kalıplar, elde incelikle dikilen giysiler… Böylece üretimlerimizi zanaatkar yöntemlerle yapmaya karar verdik. Yolda iyileştirecek aklımıza gelen gelmeyen birçok şey olsa da 1 sene sonunda artık üretim ve tasarım süreçlerimizi hayal ettiğimiz düzleme getirdiğimize inanıyoruz.

Seçtiğimiz bu yöntem “sipariş üzerine” üretim yapmamızı hem gerekli, hem de mümkün kıldı. Hızlı moda markaları gibi toplu stok üretimi yapmıyoruz. Her bir parçanın üretimi, bir müşterimizin onu talep etmesi ile başlıyor. İnternet sitemiz üzerinden yapılan tüm satın alımlarda, siparişleri haftalık olarak üretim planına alıyoruz. Bu haftalık üretim Salı ya da Çarşamba günü başlıyor. Kumaşların yıkanıp ütülenerek kesime hazırlanması, her bir siparişin tek tek elde kesilmesi, usta terzimiz tarafından incelikle dikilmesi, kalite-kontrol, son yıkama, ütü ve paketleme üretim sürecimizin kısa bir özeti. (Daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazımızı okumanızı önerebiliriz.) Maksimum 15 gün içerisinde bu özenle hazırlanan siparişleri üretim planındaki sıraya göre kargoluyoruz.

 

Neden stok üretimi yapmıyoruz? Sipariş üzerine üretmek bize ne fayda sağlıyor?

1. Talep ya da ihtiyaç dışı olan üretimlerle kaynakları boşa harcamak istemiyoruz. Bu sayede atık oluşumunu azaltabiliyor ve çevresel etkimizi minimize edebiliyoruz.

2.Belirli bir zamana, toplu olarak bir stok yetiştirmek zorunda olmadığımız için bu üretim süreçlerimizi insan saygınlığına uygun bir şekilde kurgulamamıza olanak sağlıyor. Yavaşlamayı, dinlenmeyi, emeğimizin anlamını yitirmemesini mümkün kılıyor.

3. Stok üretimi başlangıçta yüklü bir sermaye gerektiriyor. Özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik dönemde, sipariş üzerine üretim modelimiz sayesinde işimizin sürdürülebilir bir geleceği olabilmesi için finansal kaynaklarımızı da verimli kullanma imkanına sahip oluyoruz. Haliyle koleksiyonlarımızda stil çeşitliliğini artırabiliyor, beden aralığımızı hayal ettiğimiz gibi kapsayıcı hale getirebiliyoruz.

4. Gereksiz arz yaratmadığımız için satış baskısı ile tüketime teşvik eden pazarlama stratejileri kurgulamak zorunda kalmıyoruz. Bunun yerine vermek istediğimiz birçok mesaj, paylaşmak istediğimiz birçok fikri daha geniş kitlelere ulaştırabilmek adına iletişim çalışmaları planlıyoruz.

Yalnızca birlikte çalıştığımız tasarım dükkanları için stokları sınırlı adette ve iş ortağımızın talebi doğrultusunda hazırlıyoruz. Ürünler tükendikçe ve talep olursa üretim planına dahil ediyoruz.

Özetle Ren, kasıtlı olarak yavaş üretim modeli üzerine varlığını inşa eden bir marka. Zanaat ve emeğe duyduğumuz büyük tutku ile yaşamın doğal ritmini öğrenip, onunla uyum içinde, istila etmeden tam bir bütün olarak üretmeyi seçiyoruz. Sizi de yavaş modanın bu tamamlayıcı hissine ortak olmaya davet ediyoruz.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

©2024 Atolye Ren Topluluk Platformu

Gizlilik Politikası

Bizimle İletişime Geç

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?